časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LIGHT UP professional: zemní svítidla nové generace

|

číslo 3/2003

LIGHT UP professional: zemní svítidla nové generace

Ing. Petr Žák,
Etna s. r. o., výhradní zastoupení iGuzzini pro ČR

Na jaře letošního roku představila firma iGuzzini na veletrhu Intel v Miláně novou řadu zemních svítidel LIGHT UP professional. Jedním z hlavních impulsů pro vývoj nových svítidel, který trval přes tři roky, byl požadavek na vyřešení technologicky náročného problému souvisejícího s omezením povrchové teploty čelního skla svítidel. Při vývoji byly také zohledněny zkušenosti s předchozí řadou zemních svítidel LIGHT UP walk.

Obr. 1.

Světelnětechnické parametry

Svítidla řady LIGHT UP professional lze osadit těmito typy světelných zdrojů: halogenovými žárovkami 10, 20 a 50 W, kompaktními zářivkami 18, 26, 32, 42 a 57 W, halogenidovými výbojkami 20, 35, 70, 150 a 250 W, sodíkovými výbojkami 70, 150 W a sodíkovými výbojkami SDW-T 100 W.

Zajímavostí z oblasti světelných zdrojů je použití nových halogenidových výbojek o příkonu 20 W a kompaktních zářivek o příkonu 57 W. Zajímavou technickou inovací je použití univerzálních elektronických předřadníků u svítidel pro kompaktní zářivky, které umožňují osadit dané svítidlo světelným zdrojem v rozsahu příkonů 26, 32 nebo 42 W.

Svítidla jsou dodávána se třemi typy optických systémů: symetrickým (úzká, středně široká a široká křivka svítivosti), asymetrickým a směrovatelným (svisle 0 až 25°, vodorovně ±180°). Optický systém svítidla, který tvoří hliníkový reflektor a clona proti oslnění, je z čelní strany uzavřen ochranným sklem. Součástí řady LIGHT UP jsou i svítidla pro světelné zdroje s vlastním reflektorem: halogenové žárovky 20 a 50 W a halogenidové výbojky 35 W.

Obr. 2.

Všechna svítidla z nové řady zemních svítidel jsou vybavena vnitřní clonou proti oslnění, která zcela odstraňuje přímé oslnění od světelného zdroje a výrazně omezuje možnost oslnění od svítidla. Ve svítidlech s asymetrickým optickým systémem jsou použity lineární clony a svítidla se symetrickým a směrovatelným optickým systémem jsou osazena kruhovými clonami.

Bezpečnost

Z hlediska bezpečnosti má nová řada svítidel dva inovační prvky.

  • První se týká bezpečnosti související s povrchovou teplotou svítidel. Zemní svítidla umístěná na veřejně přístupných místech mohou při vysokých teplotách ochranného skla způsobit při náhodném dotyku popáleniny nebo poškození majetku, např. parkujícího automobilu. Již několik let existují doporučení pro hodnoty povrchových teplot čelních skel zemních svítidel instalovaných ve veřejných prostorách. Podle těchto doporučení nemá povrchová teplota skla přesáhnout 75 °C. U nové řady zemních svítidel (s výjimkou čtyř typů) se tato teplota pohybuje v rozmezí 40 až 75 °C. Snížení povrchové teploty je dosaženo použitím vnitřního skla (tloušťky 4 mm) jako tepelného filtru a vnitřní clony, která slouží nejen k odclonění světelného zdroje, ale i k odstranění přímé tepelné složky dopadající na čelní sklo. Obr. 3.

  • Dalším inovačním prvkem je zvýšená elektrická bezpečnost svítidla, která je zajištěna novým konstrukčním řešením připojovacího bodu, zaručujícím třídu ochrany II. Toto řešení nejen zvyšuje bezpečnost svítidla, ale i snižuje nároky a náklady na údržbu, jelikož není zapotřebí vykonávat pravidelné kontroly stavu ochranného okruhu.

Mechanická odolnost

Mechanická odolnost se u většiny zemních svítidel udává povolenou statickou zátěží čelního ochranného skla. Tento údaj se ve většině případů vztahuje pouze na ochranné sklo, ne na svítidlo jako celek. U nových svítidel LIGHT UP professional platí udávaná mechanická odolnost 5 000 kg na celé svítidlo včetně montážního pouzdra. Toho je dosaženo konstrukčním řešením svítidla a použitými materiály: hliníkové montážní pouzdro, ochranné sodovápenaté sklo (tloušťky 19 mm) a rámeček z korozivzdorné oceli. Dalším parametrem udávajícím mechanickou odolnost je povolená přejezdová rychlost vozidla, která je u nových zemních svítidel 50 km/h.

Obr. 4.

Elektrické připojení

U zemních svítidel se v praxi často vyskytuje problém týkající se připojení svítidla. Vzhledem k tomu, že zemní svítidla obecně mají vysoký stupeň krytí (IP67) a tím i velmi dobré utěsnění, dochází při zapínání a vypínání ke změnám tlaku uvnitř svítidla. Problémy vznikají hlavně při vypnutí svítidla po jeho dlouhodobějším provozu, kdy při chladnutí nastává ve svítidle podtlak a při netěsnostech, především v místě vstupu přívodního kabelu, může být nasávána vlhkost nebo voda do svítidla. Z tohoto důvodu velmi záleží na kvalitě provedené instalace a připojení svítidla. Někteří výrobci tento problém řeší tím, že dodávají svítidlo včetně přívodního kabelu. Takováto svítidla většinou není možné smyčkovat. Nová řada svítidel zmíněný problém řeší oddělením připojovacího prostoru se svorkovnicí od vlastní optické části svítidla, ve které dochází ke změnám tlaku. Připojovací pouzdro je vybaveno dvěma průchodkami pro průběžné zapojení svítidla a šestipólovou svorkovnicí (včetně svorky pro ochranný vodič). Ochranná svorka je zde pro případ, že pro připojení je použit kabel s ochranným vodičem, který je určen pro připojení svítidla v třídě ochrany I na stejný okruh.

Obr. 5.

Instalace a údržba

Při montáži se svítidlo instaluje do montážního pouzdra, které se osazuje do betonového základu nezávisle na vlastním svítidle. Montážní pouzdro se objednává samostatně a lze k němu dodat pomocný kryt, jenž dočasně zajišťuje, aby se nezanášel vnitřní prostor montážního pouzdra před vlastní montáží svítidla. Po osazení světelného zdroje do svítidla se osadí čelní ochranné sklo a vnější rámeček. Připojovací prostor svítidla je vybaven dvěma průchodkami z korozivzdorné oceli M24 × 1,5, umožňujícími průběžné zapojení svítidel. Po elektrickém připojení se svítidlo osadí do montážního pouzdra, ke kterému se připevní dvěma šrouby z korozivzdorné oceli M6 × 35.

Ke svítidlům lze objednat toto příslušenství: Fresnelovy čočky, rozptylná skla, barevné filtry, přísavný držák pro vyjmutí ochranného skla, bezpečnostní šrouby a pomocný kryt pro montážní pouzdro.

Základní údaje

Výrobce: iGuzzini illuminazione srl
Krytí: IP67
Mechanická odolnost: IK10
Třída ochrany: II
Značka: F