časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Do Frankfurtu za světlem

|


Do Frankfurtu za světlem

Po dvou letech, s neoblomnou pravidelností, přichází čas veletrhu Light+Building. Je jako kometa, která se s dvouletou periodou obletu opět přibližuje k Zemi. Ke kontaktu dojde 23. dubna 2006 v oblasti středního Německa, poblíž Mohanu, ve Frankfurtu.

Desetitisíce odborníků na osvětlování, elektroinstalační techniku a technická zařízení budov se už dávno rozhodly, že se stanou návštěvníky letošního Light+Buildingu. Ti dosud nerozhodnutí jistě tuší, že musí mít pořádný důvod, kterým by mohli vysvětlit svou nepřítomnost ve Frankfurtu v termínu 23. až 27. dubna 2006.

Pro lepší představu, do čeho jdeme, přijde vhod pár čísel z minulého veletrhu. Tehdy, v roce 2004, se sešlo 1 920 vystavovatelů, z nichž jen 819 bylo místních – německých. Na veletrh se přišlo podívat 116 000 návštěvníků, z toho 84 000 domácích. A celková výstavní plocha přesáhla 110 000 m2.

Za označením „mezinárodní odborný veletrh pro architekturu a techniku„ se skrývá informace, že jde o nejvýznamnější odbornou akci roku 2006 pro každého, kdo se profesionálně zabývá návrhem, projektováním, provozem a údržbou budov jako celku i jejich dílčích komponent. V moderních výstavních halách frankfurtského výstaviště se na několik dní shromáždí přehled dostupné techniky vybavení budov, od elektroinstalací a osvětlení, přes komunikační a zabezpečovací techniku, vytápění a klimatizaci až po systémy automatizace a řízení.

Svítidla a osvětlovací soustavy jsou nedílnou součástí architektury budov. Kvalitně navržené osvětlení totiž nejenom znamená bezpečně a správně osvětlený životní prostor, ale také má významný vliv na náladu a atmosféru. To se týká veřejných budov, obytných budov i prostor pro obchodování.

Expozice světelné techniky zaujímá nejrozsáhlejší výstavní plochu na veletrhu Light+Building 2006. Veletrh ukazuje nové trendy v osvětlování. Ve zkratce se tu objeví celé spektrum výrobků od technického osvětlení a svítidel po dekorační osvětlení, které je letos poprvé zřetelně rozděleno na výrobky pro domov a na výrobky pro budovy. Obchodně zajímavým trendem je dekorační osvětlení ve veřejných budovách. Vystavovatelé výrobků z této oblasti budou v halách 1.1 a 1.2.

Využívání světelných efektů na veřejných prostranstvích je stále obvyklejší. Pro každé město má tento způsob prezentace specifický marketingový význam – doslova ukazuje město ve správném světle. Jde o osvětlování památek i o světelné efekty v různých prostorách a parcích. Výrobky pro osvětlování měst lze najít v hale 5.0.

Souběžně s veletrhem se koná Kongres o problematice budov. Nabízí se v něm široký prostor pro diskuse a výměnu informací. V době od 24. do 27. dubna bude Kongresové centrum Messe Frankfurt žít především rozhovory odborníků na témata osvětlování, technické vybavení budov, počítačová technika v budovách a zlepšování energetické účinnosti komerčních budov.

Zatímco vlastní veletrh je zdrojem informací o nejnovějších výrobcích a výrobních technologiích, hlavní pozice kongresu je spíš v teoretickém pohledu na předměty aktuálního zájmu. Tím se obě složky – teoretická a praktická – výtečně doplňují.

Kvalitu kongresu uznala i Akademie Komory architektů a městských plánovačů Hesenska, která akceptuje všechny sekce kongresu jako školení pro architekty.

(es)

Zastoupení Messe Frankfurt v ČR a SR:
K+M Expo, Václavské nám. 1, 111 21 Praha 1, tel. 224 230 104, fax 224 234 395, messefrankfurt@mbox.vol.cz

Podrobné informace o veletrhu: http://light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/