časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Detektory pohybu a přítomnosti B.E.G. Brück Electronic

|

Současné požadavky na úsporu energie vedou B.E.G., společnost s dlouholetou tradicí ve vývoji a výrobě detektorů pohybu a přítomnosti, k řešením, která výrazně posouvají vnímání detektorů pohybu běžnými uživateli.
 
V minulých letech přinášely detektory pohybu do našich domovů hlavně větší bezpečí a pohodlí. V současné době se stále důležitějším stávají úspory energie ve smyslu snižování nákladů a ochrany životního prostředí. S cílem uspokojit tyto požadavky vyvinula společnost B.E.G., vedoucí výrobce detektorů pohybu a přítomnosti v Evropě, novou řadu výrobků, které přispívají k optimálnímu řízení světla a tepla v budovách. Energetické bilance vypracované společností B.E.G. ukazují na výrazné úspory energie při použití detektorů B.E.G., a to nejen v kombinaci s úspornými světelnými zdroji.
 
Detektory přítomnosti mohou přispět k dosažení významných úspor energie tím, že zapínají svítidla, topení a ventilaci pouze tehdy, kdy je to skutečně třeba. Do celkového osvětlení zahrnují také dostupné denní osvětlení, a tím rovněž snižují náklady na energii a současně šetří přírodní zdroje.
 

Detektory přítomnosti – úspora energie

Detektory přítomnosti jsou detektory pohybu, jejichž úhel záběru je 360°, takže mohou být navrženy pro instalaci do stropů a pro vnitřní použití, a mohou tudíž regulovat celkový jas reakcí na výsledky měření různých zdrojů světla (přírodního a umělého). Detektory přítomnosti B.E.G. vyhovují různým způsobům použití a všem speciálním požadavkům uživatelů.
 
Řada výrobků B.E.G. zahrnuje detektory přítomnosti také pro všechny BUS aplikace: DALI, DSI, KNX/EIB, LON a speciální přístroje na napětí 24 V. Nové digitální detektory (PD2, PD4 a PD9), nástupci analogových detektorů přítomnosti, umožňují uživatelům používat u elektronických předřadníků systém DSI i DALI.
 
Z dálkového ovladače mohou uživatelé volit čtyři různé režimy, které jsou k dispozici společně s verzemi KNX/EIB: normální režim (spínání), poloautomatický nebo plně automatický režim s konstantní kontrolou světla (stmívání), režim tzv. slave (podřízený) a funkce alarmu. Verze LON mají nejméně sedm funkcí. Kromě detektoru KNX/EIB a detektoru přítomnosti LON rovněž ovládají odpovídající sběrnicové přípojky. Požadovaný software lze snadno stáhnout z domovských stránek firmy B.E.G.: www.beg-luxomat.com.
 

Detektory pohybu – inteligentní domov

Venkovní detektory pohybu od B.E.G. s nejnovější technikou PIR využívají k detekci zdrojů pohybu infračervené záření a zapínají a vypínají připojená svítidla v závislosti na okolních světelných podmínkách. Jsou přednostně používány ve venkovních svítidlech nainstalovaných na domech, a díky nim lze spořit energii, snižovat náklady a zajistit maximální bezpečnost.
 
Nový dálkově ovládaný Luxomat RC – plus next s moderními čidly a dynamickým nastavováním časového zpožďování je v podstatě standardem pro všechny detektory pohybu.
 

Nastavení dohledu nad světlem

Kombinace detektorů pohybu a zvuku (Indoor 180-R/T/TR) je moderní a unikátní. Luxomat Indoor 180 je automatický spínač světla, který šetří elektrickou energii tím, že spíná svítidla v soukromých i komerčních prostorech. Schodiště, chodby, vstupní haly, Kuchyně a koupelny v rodinných domech, barech a restauracích, hotelech, kancelářích a nemocnicích jsou vhodným místem pro umístění těchto detektorů.
 

Historie a současnost B.E.G.

Společnost B.E.G. Brück Electronic byla založena před 34 lety v roce 1975. Činnost zahájila vývojem a výrobou svítidel pro nouzové osvětlení. Detektory pohybu byly do jejího výrobního programu začleněny v roce 1986. Poté sortiment doplnily výrobkové skupiny Videolux a Luxomat Ecolight.
 
Nové prodejní a logistické centrum nedaleko výrobního a vývojového oddělení v Lindlaru (Německo) bylo uvedeno do provozu v roce 2007. Nyní se společnost B.E.G. těší výborné pověsti nejen v Německu, ale i v mnoha zemích světa, kde je zastoupena pobočkami a distributory.
 

Závěr

V současné době společnost B.E.G. Brück Electronic vstupuje také na český a slovenský trh. Je připravena poskytnout svým novým obchodním partnerům, velkoobchodům s elektrotechnikou, specializovaným společnostem v oblasti svítidel a osvětlení i projektantům nejen špičkové výrobky, které určují vývojové trendy v oboru detektorů pohybu a přítomnosti, ale také silnou marketingovou podporu při prodeji konečným uživatelům, technickou podporu při přípravě projektů a kvalifikovaný poprodejní servis a poradenství.
 
Společnost B.E.G. Brück Electronic CZ se těší na spolupráci!
 
Ing. Michal Kučera ,
ředitel B.E.G. Brück Electronic CZ, s. r. o.
 
Obr. 1. Prodejní a administrativní centrum v Lindlaru (Německo)
Obr. 2. Logistické a vývojové centrum v Lindlaru (Německo)
Obr. 3. Expedice Lindlar (Německo)