časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Den otevřených dveří INGE Opava

|

Po skončení tradičního Kurzu osvětlovací techniky jsme se na pozvání vedení firmy zúčastnili prohlídky výrobního areálu v Opavě. Připomeňme, že Inge Opava, spol. s r. o., je jedním z největších českých výrobců svítidel. Společnost byla založena na počátku devadesátých let dvacátého století, v současné době má více než 100 zaměstnanců, vlastní vývojové a designérské centrum a laboratoř pro měření světelnětechnických parametrů svítidel.
 
Exkurze v opavském podniku nás o záměrech rozvoje firmy dobře informovala. Za doprovodu výrobního ředitele Ing. Jiřího Paclíka jsme prošli hlavními provozy podniku.
 
Vedle nového velkého výstavního prostoru jsou umístěny prostory vývoje a konstrukce a rovněž laboratoř pro automatizované měření světelnětechnických parametrů. Výroba svítidel navazuje na automatizovaný skladový systém, z něhož jsou podle plánu výroby řízeného počítačem distribuovány materiály a komponenty do jednotlivých výrobních provozů. Plechové korpusy svítidel se vyrábějí na moderních programovatelných vysekávacích a ohýbacích lisech. Dále jsou předávány do automatizované lakovny s elektrostatickým nanášením barev. Lakovna je vybavena zabezpečovacím systémem proti výbuchu a požáru a intenzivním větráním s filtrací odváděného vzduchu. Rovněž je zde použita rekuperace tepla z vypalovací kontinuální pece; teplo se používá např. k předehřívání lakovaných komponent.
 
Na výrobu zrcadlových skládaných mřížek se používají hliníkové plechy Alanod, např. u nových svítidel materiál MIRO s vysokým činitelem odrazu a odolností proti stárnutí (viz firemní článek na str. 24 tohoto vydání).
 
Skládání mřížek a montáž i kontrola kompletních svítidel jsou manuální. Vzhledem k výbornému plánování a organizaci výroby je firma schopna (podle slov našeho průvodce) vyrobit denně až 500 svítidel několika typů, a tím pružně reagovat na požadavky odběratelů.
 
O rozvoji této firmy a jejích ambicích jsme se mohli přesvědčit také 21. října na velké prezentaci ve Futurama business parku v pražském Karlíně.
 
Ing. Jiří Novotný
 
Obr. 1. Výklad majitele firmy Ing. Šimetky o činnosti fotometrické laboratoře