časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezdrátový hlídač Xcomfort

|


Bezdrátový hlídač Xcomfort

Richard Kaloč, project manager Xcomfort

Jistě jste už stáli před rozhodnutím, co udělat s osvětlením schodiště nebo chodby, kde je buď nedostatek vypínačů pro všechny dveře, nebo vám plné ruce nedovolí si rozsvítit a musíte tápat ve tmě. Trh dnes nabízí nepřeberné množství řešení, ale u většiny z nich by instalace takového čidla obnášela složité úpravy elektroinstalace, včetně zasekání kabelů, popř. by bylo třeba původní čidlo přemístit. Všechny uvedené problémy jsou díky systému Xcomfort velmi snadno řešitelné.

Obr. 1.

Obr. 1. Bezdrátové čidlo přítomnosti Xcomfort

PIR detektor bez drátů

V řadě novinek, které přináší tento rok firma Moeller pro radiofrekvenční systém Xcomfort, lze snadno přehlédnout nenápadný přístroj (obr. 1). Bezdrátové PIR čidlo pohybu má kombinovaný snímač citlivý na pohyb a osvětlenost. Čidlo má neutrální bílý design a je určeno pro nástěnnou montáž. Na podklad je lze připevnit pomocí hmoždinek nebo lepením. Doporučená montážní výška je 2,2 m. Snímací úhel je 110° s dosahem snímání až 12 m. Jedním prvkem z příslušenství k tomuto čidlu je otočný držák na stěnu. Čidlo, které je montováno s využitím uvedeného držáku, lze snadno natáčet. Díky napájení z baterií je lze umístit téměř kdykoliv a kdekoliv. Baterie vydrží až dva roky a systém uživatele automaticky upozorní na nutnost výměny při poklesu energie pod kritickou úroveň.

Vhodné řešení pro rekonstrukce i novostavby

Alternativně je možné použít i zdroj pro napájení čidla ze sítě 230 V. Díky kompaktním rozměrům ho lze umístit do běžné instalační krabice s připojením na 230 V AC. Proto není možné čidlo instalovat kdekoliv, ale naproti tomu není nutné se starat o výměnu baterií. Pro novostavbu je to ideální řešení; navíc stále zůstává možnost doplnit čidlo v budoucnu bateriemi a namontovat je kdekoliv jinde.

Obr. 2.

Obr. 2. Polohovatelný držák pro PIR čidlo na stěnu

Chytrý hlídač

Čidlo má dobře propracovanou diagnostiku zachycení pohybu. Využívá čítání impulsů, a záleží tedy jen na nastavení citlivosti uživatelem. Je možné si vybrat od jednoho do sedmi impulsů, které musí nezbytně nastat pro aktivaci vyslání povelu z čidla. Protože čidlo má dva nezávislé kanály (A a B), lze vybrat, který parametr bude zapotřebí sledovat pro využití řízení v systému Xcomfort. První kanál (A) snímá pohyb současně s intenzitou osvětlení, a sepne tak světlo v okamžiku, kdy nastane pohyb a zároveň je intenzita osvětlenosti menší než nastavená na čidle (např. po soumraku). Doba sepnutí na kanálu A je rovněž volitelná od 30 s do půl hodiny. Kanál B reaguje na pohyb vždy, bez ohledu na intenzitu osvětlení ve snímaném prostředí a lze jej využít např. pro bezpečnostní funkce ve spojení s Home Managerem nebo Room Managerem.

Kompletní rodina Xcomfort

Uvedené PIR čidlo vhodně doplňuje velmi širokou skupinu produktů bezdrátového systému Xcomfort, kde je lze kombinovat nejen pro ovládání osvětlení, ale rovněž pro vytápění, chlazení nebo jiné bezpečnostní funkce. I pro tento prvek skupiny Xcomfort platí, že ho lze do systému konfigurovat v komfortním režimu přes PC, ale i pomocí šroubováku ve snadném základním módu pro jednoduchou aplikaci ovládání světla na chodbě.

Více informací naleznete na
www.Xcomfort.cz
e-mail: Xcomfort@moeller.cz