6 příloha časopisů Elektro, Automa a Světlo 2013 perspektivy bydlení Na přípravu pokrmů připadá 5 až 8 % z cel-kové spotřeby energie v domácnosti. Je proto na místě zvolit to nejvhodnější technické za-řízení, díky němuž lze vařit pohodlně a záro-veň úsporně. Která z moderních kuchyňských zařízení jsou úsporná už z principu?Sklokeramické varné desky s odporovým ohřevem Moderní sklokeramické varné desky jsou o něco dražší oproti klasickým litinovým plo-týnkám, mají však menší ztráty energie při rozehřívání desky a jsou úspornější. Nemají tak velkou tepelnou setrvačnost, proto je doba regulace při změně nastavení teploty podstat-ně kratší. Ve sklokeramické varné desce je teplo vytvářeno odporovým drátem (obr. 1), který je zespodu tepelně izolován, takže hře-je pouze směrem nahoru do vymezené části, zbytek desky zůstává studený. Rovný povrch desky také umožňuje odstavit hrnec mezi plotýnky. Výhodou je jejich snadná údržba. Sklokeramické varné desky s indukčním ohřevem Sklokeramické desky s indukčním ohře-vem (obr. 2) patří k nejdokonalejším tech-nickým zařízením v kuchyni. Za pouhé 2 mi-nuty se zahřejí na teplotu potřebnou pro pří-pravu pokrmu.Pod varným místem keramické desky je umístěna elektromagnetická indukční cívka napájená vysokofrekvenčním elektrickým proudem z měniče frekvence.Při položení kovové nádoby na keramickou desku, se vytvoří silné magnetické pole. Mag-netický tok prochází feromagnetickým mate-riálem dna nádoby, ve kterém vznikají vířivé proudy. Tyto vířivé proudy velmi rychle ohřejí dno hrnce. Plocha, ve které se vytváří magne-tické pole se přizpůsobí velikosti dna nádoby, což znamená, že se spotřebovává právě tolik energie, kolik je k ohřevu hrnce nutné. Jestli-že hrnec z plotýnky sejmeme, přenos energie se okamžitě zastaví a vzniká jen minimální zbytkové teplo.Indukční varné plotýnky se ohřívají pou-ze od dna nádoby, proto se na nich nemůže nic připálit. Další zásadní výhodou je bezpeč-nost; po sejmutí varné nádoby povrch varné desky nedosahuje vyšších teplot než 100 ° C, na rozdíl od varných desek na principu pře-dávání tepla, kde jsou teploty přes 400 ° C. Trouby Trouby mohou být samostatné nebo sou-částí sporáků. Výhoda samostatné trouby je v tom, že ji lze vestavět do kuchyňské linky do optimální výšky tak, aby nebylo třeba se při pečení ohýbat. Moderní trouby mají spe-ciální programy a bývají také vybaveny te-leskopickými výjezdy plechů, výklopným grilem, kombinací způsobů pečení, ochlazo-váním dvířek, vnitřním osvětlením trouby bě-hem pečení atd. Samozřejmostí každého spo-třebiče by měla být dětská pojistka. K pohodlí a komfortu při pečení vám dopomůže peči-cí automatika a elektronické ovládání včetně zvukových signálů blížícího se konce pečení.Domácí spotřebiče a úspory energie Centrum energetického poradenství PRE, www.energetickyporadce.cz Každý z nás má ve své domácnosti spoustu zařízení, která jsou denně využívána, ale v pod-statě nemáme přehled o tom, jak velký podíl na celkové spotřebě představuje jejich pro-voz. Správný výběr a užívání spotřebiče vede k úspoře finančních nákladů. Asi mnozí tu-šíme, že zařízení staršího data výroby je pravděpodobně méně účinné, a tedy energetic-ky náročnější. Ale i nový spotřebič může při špatném používání zvýšit spotřebu elektřiny. Podívejme se alespoň na některé z těch, o nichž podrobněji informuje Centrum energe-tického poradenství společnosti Pražská energetika, a. s. Parní trouby Parní trouba využívá princip vaření, kdy je jídlo ohříváno jen horkou párou. Příprava v páře, která nezbavuje potraviny barvy, chu-ti a zároveň jim ponechává dvojnásobek sto-pových prvků či vitaminů v porovnání s vaře-ním ve vodě, představuje jeden z nejzdravěj-ších způsobů vaření. Může nahradit jak vaření ve vodě, tak i pečení. Generátor napájený ze zá-sobníku vyvíjí páru a vhání ji do prostoru trou-by. S párou je spojena i další přednost: snadná údržba – na stěnách se nic nepřipaluje. Teplota páry nepřesáhne 100 ° C, naopak ji lze přesně regulovat v rozmezí průměrně od 35 do 100 ° C. Většina parních trub má zásobník na vodu (jen nejdražší provedení jsou vybavena na přívod a odvod vody), ukazatel vyprázdnění ale ku-chaře včas upozorní na nutnost jejího doplnění.Parní trouby umějí vařit i několik pokrmů najednou, lze v nich také zavařovat, odšťav-ňovat, připravit kynuté těsto nebo sterilizo-vat kojenecké lahve. Jsou vedle vaření ideál-ní i pro ohřívání jídla. Při vaření není nutné používat tuky a ani příliš solit. Nevýhodou je absence křupavých kůrčiček.Kombinované parní trouby lze pou-žívat jako parní, nebo horkovzdušné, nebo obojí současně. Podle toho se mění i teplota (až do 230 ° C), je možné nastavit i vlhkost. Někdy se v souvislosti s kombinovanými par-ními troubami používá výraz „intervalové pe-čení“. Po minutách, zpravidla v poměru 1:3, se střídá pára a pečení. Používá se také kom-binované dvoufázové pečení (nejprve probíhá v proudu horkého vzduchu, pak přijde pára). Zvládnete tak přípravu vánočního cukroví nebo křupavého chleba. Výhodou kombinování s pá-rou je, že příprava pokrmu se výrazně urychlí.Mikrovlnné trouby Mikrovlnná trouba je rychlý pomoc-ník v moderní kuchyni, který se vyskytu-je ve většině domácností a jehož přednos-ti jsou v rychlosti ohřívání a úspoře energií. Ohřev jídla funguje na principu mikrovln (vl-nová délka v řádu jednotek centimetrů), kte-ré rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru. Vzájemným třením molekul se pokrm ohřívá a tepelně upravuje přímo uvnitř. Čím rychleji se molekuly pohybují, tím větší teplo se tvo-ří. Díky rychlosti přípravy pokrmů šetří mi-krovlnná trouba čas i peníze. Vybrat si mů-žete troubu monofunkční, s grilem, kombino-vanou, popř. i doplněnou horkým vzduchem, volně stojící i vestavnou do kuchyňské linky.Výkon u mikrovlnných trub se pohybuje od 600 W do 1 200 W. Rychlost přípravy po-Obr. 1. Sklokeramická deska s odporovým ohřevem odporové topné těleso ohřívaná nádoba sklokeramická deska Obr. 2. Sklokeramická deska s indukčním ohřevem ohřívaná nádoba z feromagne-tického materiálu indukční deska magnetický tok indukční cívka